JESSIKA HEDÉN
 

• Dipl. Hundinstruktör
• Leg. IMMI instruktör
• Examinerad Hundpsykolog

Jag heter Jessika Hedén, är 30 år och är ägare/grundaren av ByrackaByrån.

Jag har ända sen jag var liten drömt om att arbeta med hundar. Först vid 6-7 års ålder ville jag bli veterinär. När jag blev några år äldre fick jag jobb som kennelflicka på en Leonberger kennel hos uppfödaren till vår första familjehund. Där fick jag ta hand om valparna, och mitt intresse för hundar växte ännu mer!

Familjens andra hund, en Golden Retriever fick bli min första riktiga träningskompis. Henne tränade jag lite apportering och lydnad med.

När jag sedan flyttade hemifrån ville jag ha en egen hund, min hund och en hund som jag själv kunde forma och tävla med. Det blev en Schäfer.

Det var också nu som jag utbildade mig till Hundinstruktör år 2007.

Jack som han hette blev snabbt min lärare snarare än jag blev hans. Han blev sjuk och trots mediciner och otaliga veterinärbesök så blev han aldrig frisk. Alla drömmar jag hade med honom gick i kras. Vi tränade sök, spår och lydnad. Hans mediciner gjorde att hans dygnsrytm blev väldigt svängig och vissa dagar kunde vi inte träna alls.

Jag fick lära mig att anpassa mig efter en individ som inte alls blev som jag trodde, vilket jag än idag kan känna enorm tacksamhet för. Det tålamodet och den kunskapen jag inte hade till en början lärde Jack mig att hitta.

Jack fick somna in vintern 2010 endast 3 år och 5 månader gammal då hans kropp inte orkade med mer mediciner längre.

Det var tack vare den konflikt jag fick med mig själv och brist på problemlösning som gjorde att jag ville lära mig allt om beteenden. Varför hunden gör som den gör, vad som funkar, varför vissa saker inte funkar, kopplingen mellan beteenden och smärta/sjukdom o.s.v.
Därför utbildade jag mig till Hundpsykolog 2011. Det var också då jag startade ByrackaByrån. Jag insåg vilket behov det fanns av att lära sig mer om hur hundarna verkligen fungerar.

Idag lever jag med två stycker Flatcoated Retriever tikar vid namn Kahlua och Vinna. Vi tränar och tävlar i viltspår, rallylydnad, jaktapportering, nosework och lydnad.


Jag är ansluten till branch organisationen IMMI som står för Individanpassade Metoder Motiverande Instruktörer.

Jag brinner för att se till varje hund och vilken individ den är, att anpassa träning och aktivering efter just den hundens behov. Att studera hundens språk och beteende är bland det häftigaste jag vet. Att få använda sig av det för att få hundägare att förstå varför deras hund gör som den gör, så att vi senare tillsammans kan forma hunden precis så som vi mår bäst av båda två.